Friday, December 30, 2011

Az Index.hu meghamisította a CNN hírét

Miközben az Index.hu időnként hamisan vádaskodik (manipulációval vádolva a Híradót, amiért aztán hivatalosan helyreigazításra szólítják fel), ő saját maga előszeretettel hamisítja meg még a CNN híreit is. Lássuk a cikket, ahol ez legutóbb megtörtént: Gyurcsány elvitelétől hangos a világ.

A cikk utolsó előtti bejegyzése a következő (bold betűstílussal illetve vörös színnel kiemeltem a későbbiekben érdekes részeket): 
"A CNN cikkében az LMP délelőtti akciójáról megemlíti, hogy 43 tüntetőt – köztük 15 képviselőt – őrizetbe vettek. Az LMP délutáni demonstrációjáról is hírt adtak, amin mintegy ezer ember vett részt. A CNN kitér arra is, hogy a kormány intézkedései aláássák a magyar demokráciát, és az alkotmányos változások inkább az önkényuralmi formának felelnek meg, amit az új választójogi törvény és a sajtószabadság visszaszorítása is jelez."
Könnyű dolgunk van, mert az idézett bekezdés pontosan linkeli az eredeti CNN cikket. Ebben az Index által megfogalmazott állítások az Index által leírt formában nem szerepelnek sehol, ellenben egyértelmű, hogy tartalmukat  a CNN cikk alábbi két bekezdése inspirálta (bold betűstílussal jelölve a fontos részeket):
"Critics have accused the ruling Fidesz Party of undermining democracy and making constitutional changes more suited to an authoritarian regime. Hungary is a member of the European Union and NATO.
Orban is accused of tightening his grip on power by redrawing election boundaries, installing loyal judges in the country's courts and curbing media freedom."
Magyarra fordítva ez a következőképpen hangzik (bold stílussal kiemelve a fontos részeket):
"A kritikusok azzal vádolják a kormányzó Fidesz pártot, hogy aláássa a demokráciát, és olyan alkotmányos változásokat vezet be, amik inkább egy önkényuralmi rezsimhez illeszkednek. Magyarország az Európai Unió és a NATO tagja.
Orbánt azzal vádolják, hogy hatalmát központosítja azáltal, hogy újrarajzolja a választókörzetek határait, hozzá lojális bírókat nevez ki, és visszaszorítja a sajtószabadságot."
Mindezt összehasonlítva az Index cikkével teljesen egyértelmű, hogy az Index egy nagyon súlyos csúsztatást alkalmaz: a CNN fentebbi állításaiból kihagyja az általam bold stílussal jelölt részek információtartalmát, és ezáltal súlyosan torzítja a jelentést. A torzított jelentés szerint a CNN hírként az alábbiakat tudósította:
"[..] a kormány intézkedései aláássák a magyar demokráciát, és az alkotmányos változások inkább az önkényuralmi formának felelnek meg, amit az új választójogi törvény és a sajtószabadság visszaszorítása is jelez."
Holott a CNN hírében az szerepel, hogy a fentieket a kritikusok illetve az Orbánt kritizálók állítják. Tehát az Index.hu éppen a CNN cikkének tárgyilagosságát adó elemeket "felejti el" átvenni, és ezáltal olyan állításokat próbál a CNN híreként bemutatni, amiket az sohasem állított a cikkében.

Ez messze túllép az újságírói szabadságon, hiszen az eredeti jelentést súlyosan torzítja.

Az pedig, hogy linkelte az Index az eredeti CNN cikket, nem jelent semmit. Az olvasók 99,99%-a nem fogja megnyitni az eredeti cikket, és ezt az Index is pontosan tudja. Továbbá, még ha ki is nyitná, nem biztos hogy tud angolul, így nincs lehetősége arra, hogy rájöjjön az Index cikk durva csúsztatására.

3 comments:

  1. Ha a CNN nem értene egyet a "kritikusokkal" nem írná le a véleményüket. Az ő cikkük, nem hivatkoztak név szerint senkire és nem határolódtak el a véleménytől. Az Index nem csúsztatott. Egyébként a CNN "kritikusai" nem láthatatlan NER-ellenes szélső-liberálisok, hanem olyanok mint Barroso, Clintonné és hasonló nevesincs anti-demokraták.

    ReplyDelete
  2. Az Indextol elteroen a CNN-nek nincs vagy csak ritkan van un sajat "velemenye". Azt amit kozolni akarnak valakinek a szajaba adjak, nevvel vagy nevtelenul. De felreertes ne essek: EZ a hir.

    Az Index forditasa tenyszeruen megfelelt az eredeti angolnak, az interpretacio az ujsag stilusanak megfeleloen valtozott.

    ReplyDelete
  3. "Azt amit kozolni akarnak valakinek a szajaba adjak, nevvel vagy nevtelenul."

    Éppen ezért tudják a hitelüket megőrizni, hiszen akár egyetértenek vele, akár nem, tárgyilagosan fogalmaznak (ami az Indexről nem mondható el).
    Amikor tényeket közöl, azt valóban direkten megfogalmazza, pl.:
    "Hungary is a member of the European Union and NATO."

    Ellenben az nem tény, hogy az "intézkedések aláássák" stb., hanem az a tény, hogy a kritikusok szerint így van.

    "Az interpretacio az ujsag stilusanak megfeleloen valtozott": Ám legyen, de akkor ne jöjjenek már azzal hogy a Híradó itt hamisít meg ott hamisít... A Lominici-ügyben tényleg ezt tette, de a többi esetben az Index erősen csúsztat vagy félremagyaráz.

    ReplyDelete