Friday, December 30, 2011

Index: nincsen többé futkározás

Már jó pár napja írni akartam, de csak most jutottam hozzá. Itt van egy újabb csúnya manipulációs kísérlet az Indextől, igaz a kisebb fajtából (a nagyon durva fajtából lásd a következő blogbejegyzésemet, ahol az Index a CNN cikkét hamisítja meg.)

A cikk címe Nincsen többé futkározás, és ezzel indul: "Nagy többséggel elfogadta a parlament a családok védelméről szóló törvényt.". A cikk többi része nagyjából korrekt, azonban a vége a következő:
"A törvény teljes abszurditása a családtagok kötelezettségeit soroló fejezetekben bontakozik ki. A jövőben a gyerekeknek törvényi kötelezettsége lesz képességeinek megfelelően eleget tenni tanulmányi kötelezettségeiknek, illetve tartózkodni az egészségkárosító életmódtól. Nincs több murván görkorizás, fára mászás, eszeveszett biciklizés. "
Az általam erősen szedett (bold) betűstílussal kiemelt rész szánalmasan gyenge félremagyarázási kísérlet. Ugyanis ezek a tevékenységek maximum enyhén balesetveszélyesek, és ebben ki is merül "egészségkárosító" hatásuk. Ezeket senki nem tekinti egészségkárosítónak, sőt a szabadnak való mozgás még egészséges is. Egészségkárosító életmódnak pedig semmilyen módon nem tekinthetőek, hiszen ezen tevékenységeket senki nem tekinti életmódnak. Ellenben a mértéktelen alkoholfogyasztás, cigarettázás, füvezés-drogozás, sportolás teljes mellőzése, rendszeres nem-alvás stb. nagyon is egészségkárósító, és életmódhoz köthető illetve aként jellemezhető.

Az igazi szégyenletes dolog mindebben persze nem az, hogy a cikk utolsó mondata ilyen félremagyarázást kísérel meg, hanem hogy a cikk Index-főoldalbeli címe átvette ("Nincsen többé futkározás").

Szégyellheti magát az Index. A "Nincsen többé futkározás" cikk azonban eltörpül amellett, amire a következő blogbejegyzésben hívom fel a figyelmet.

No comments:

Post a Comment